Tomahawk steak

De tomahawk steak is een indrukwekkend stuk vlees met een opvallend bot dat lijkt op een tomahawk-ax. Dit vlees is afkomstig van de rib-eye en wordt gewaardeerd vanwege zijn sappige, malse en smaakvolle textuur. In deze blog gaan we dieper in op alternatieve bereidingswijzen voor de tomahawk steak, zoals sous vide, slow-cooking en meer!

Sous Vide bereiding van de tomahawk steak

Sous vide is een techniek waarbij het vlees wordt gekookt in een vacuüm verpakte zak in een waterbad op lage temperatuur. Het proces zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig gaart en sappig blijft. Voor de sous vide bereiding van de tomahawk steak volg je de volgende stappen:

Stap 1: Kruid de steak royaal met zout en peper en vacumeer het vlees samen met een paar teentjes knoflook en takjes tijm.

Stap 2: Verwarm het waterbad tot 52°C en laat de steak erin zakken. Laat het vlees ongeveer 2 tot 3 uur garen.

Stap 3: Verwijder de steak uit de zak en dep het droog met keukenpapier.

Stap 4: Verhit een koekenpan op hoog vuur en voeg wat olie toe. Bak de steak kort aan beide kanten totdat er een mooie bruine korst ontstaat.

Slow-cooking van de tomahawk steak

Slow-cooking is een methode waarbij het vlees gedurende lange tijd op lage temperatuur wordt bereid. Het proces zorgt ervoor dat het vlees zacht en smaakvol wordt. Voor de slow-cooking bereiding van de tomahawk steak volg je de volgende stappen:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 95°C.

Stap 2: Kruid het vlees met zout en peper en laat het op kamertemperatuur komen.

Stap 3: Plaats de steak in een ovenschaal en voeg een paar teentjes knoflook en takjes tijm toe.

Stap 4: Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en laat de steak ongeveer 4 tot 6 uur in de oven garen.

Stap 5: Verwijder de aluminiumfolie en bak de steak kort aan beide kanten in een koekenpan met wat olie totdat er een mooie bruine korst ontstaat.

Grillen van de tomahawk steak

Grillen is een populaire bereidingswijze voor de tomahawk steak en zorgt voor een heerlijke rokerige smaak. Voor het grillen van de tomahawk steak volg je de volgende stappen:

Stap 1: Verwarm de grill voor op hoge temperatuur.

Stap 2: Kruid de steak royaal met zout en peper en laat het op kamertemperatuur komen.

Stap 3: Leg het vlees op de grill en grill het aan beide kanten totdat er een mooie bruine korst ontstaat.

Stap 4: Verlaag de temperatuur van de grill en laat de steak nog ongeveer 10 tot 15 minuten verder grillen totdat de gewenste gaarheid is bereikt. Voor een medium-rare steak is een kerntemperatuur van 54°C aan te raden, voor medium is dit 57°C en voor well-done is dit 65°C.

Searen van de tomahawk steak

Searen is een techniek waarbij het vlees kort wordt aangebraden op een hoog vuur. Dit zorgt voor een heerlijke krokante korst op het vlees. Voor het searen van de tomahawk steak volg je de volgende stappen:

Stap 1: Kruid de steak met zout en peper of andere gewenste kruiden en laat het op kamertemperatuur komen.

Stap 2: Verhit een koekenpan op hoog vuur en voeg wat olie toe.

Stap 3: Bak de steak kort aan beide kanten totdat er een mooie bruine korst ontstaat.

Stap 4: Verplaats de steak naar een voorverwarmde oven van 200°C en laat het vlees nog ongeveer 10 tot 15 minuten verder garen totdat de gewenste gaarheid is bereikt.

Er zijn verschillende manieren om de tomahawk steak te bereiden en elke methode heeft zijn eigen unieke smaak en textuur. Of je nu kiest voor sous vide, slow-cooking, grillen of searen, het is belangrijk om het vlees goed te kruiden en op kamertemperatuur te laten komen voordat je begint met koken. Door deze alternatieve bereidingswijzen te proberen, kun je de tomahawk steak naar een hoger niveau tillen en genieten van een heerlijk stuk vlees met een indrukwekkende presentatie.